Ga naar hoofdinhoud

Een project met uw team delen

Met QuickPlanX kan een projecteigenaar een project delen met andere QuickPlanX-gebruikers. Gedeelde projecten zijn alleen-lezen: genodigden kunnen het plan bekijken, maar kunnen het niet bewerken.

Wijzigingen in een gedeeld project worden automatisch gesynchroniseerd via iCloud. Als de eigenaar de startdatum van een taak wijzigt, de voortgang bijwerkt of een nieuwe taak toevoegt, zien de genodigden de wijzigingen nadat iCloud heeft gesynchroniseerd. De eigenaar hoeft het project na elke update niet opnieuw te exporteren of te verzenden.

Gedeelde projecten

Projectdeling instellen

Een project delen

Samengevat: gebruiker A deelt Project A door gebruiker B een link te sturen naar het e-mailadres of telefoonnummer dat is gekoppeld aan het Apple ID van gebruiker B. Gebruiker B opent de link en accepteert de uitnodiging.

QuickPlanX gebruikt de standaard systeeminterface voor delen om deelnemers toe te voegen, uitnodigingen te verzenden en toegang te beheren. Deze schermen kunnen er anders uitzien en anders werken op iPhone, iPad en Mac. Ze kunnen ook variëren afhankelijk van de systeemversie, geïnstalleerde apps, beschikbare services en Apple ID- of iCloud-instellingen.

Kies een deelmethode waarmee u de gegevens van de ontvanger eenvoudig kunt controleren. Het onderstaande voorbeeld gebruikt Berichten.

Het te delen project selecteren

Open op het welkomstscherm van QuickPlanX het contextmenu van het project dat u wilt delen. Klik met de rechtermuisknop op een Mac, of houd ingedrukt op een iPhone of iPad. Kies vervolgens Manage Sharing om het scherm voor deelbeheer te openen.

Delen beheren

Kies op het scherm voor deelbeheer Share With More People om de systeeminterface voor delen te openen en selecteer vervolgens Berichten als verzendmethode.

Share With More People

Share With More People

Berichten opent met de deellink van het project klaar om te verzenden. Voer een telefoonnummer of e-mailadres in dat is gekoppeld aan het Apple ID van de genodigde. Als u een ander telefoonnummer of e-mailadres gebruikt, kan het bericht mogelijk toch worden afgeleverd, maar kan de ontvanger de uitnodiging niet accepteren of het project openen. Controleer de gegevens van de ontvanger en verzend vervolgens de uitnodiging.

Deellink verzenden via Berichten

De uitnodiging accepteren

Wanneer de genodigde de link in Berichten opent, vraagt het systeem hen de uitnodiging te accepteren. Nadat ze hebben geaccepteerd en iCloud het project heeft gesynchroniseerd, verschijnt het onder Shared Projects op het welkomstscherm van QuickPlanX. Dit kan langer duren als het netwerk traag is of iCloud druk is.

Naam van de eigenaar

Gedeelde projecten tonen de naam van de eigenaar in de projecttitel. Vanwege het strikte privacybeleid van iCloud is de naam van de eigenaar niet altijd beschikbaar. QuickPlanX stelt u daarom in staat om een weergavenaam in te stellen of te bewerken in de projectinstellingen. Standaard wordt er geen naam van de eigenaar weergegeven.

Aanbevelingen

Een verzendkanaal kiezen

De beschikbare opties zijn afhankelijk van de apps en services op het apparaat en kunnen onder andere Mail, Berichten en AirDrop omvatten. Berichten en Mail zijn vaak de eenvoudigste keuzes omdat u het exacte telefoonnummer of e-mailadres dat voor de uitnodiging is gebruikt, kunt controleren. U kunt ook een andere beschikbare methode gebruiken.

Apple-documentatie over delen

QuickPlanX gebruikt de standaard iCloud-deelservice van Apple. Apple levert de deelschermen en bepaalt hoe ze werken. Als u problemen ondervindt met een van deze schermen, kan de deeldocumentatie van Apple helpen. QuickPlanX kan een deel starten en enige synchronisatieactiviteit vastleggen, maar kan de systeeminterface of wat er binnen iCloud gebeurt, niet controleren.

Apple legt het delen gewoonlijk uit via apps zoals Notities, Pages en iCloud Drive, in plaats van in een aparte iCloud Sharing-gids. Deze apps zijn anders dan QuickPlanX, maar ze gebruiken dezelfde of vergelijkbare systeemschermen voor het verzenden van uitnodigingen, het accepteren ervan en het beheren van toegang. Eén belangrijk verschil blijft bestaan: verwijzingen naar collaboratief bewerken in die gidsen zijn niet van toepassing op QuickPlanX. Gedeelde QuickPlanX-projecten zijn alleen-lezen.

De deelschermen kunnen veranderen tussen versies van iOS, iPadOS en macOS. Raadpleeg voor de meest recente details de documentatie van Apple:

Delen beheren of stoppen

Open het scherm voor deelbeheer op dezelfde manier als toen u het project voor het eerst deelde. Het scherm toont de huidige deelnemers.

Om een deelnemer te verwijderen, selecteert u de deelnemer en trekt u hun toegang in. Nadat iCloud de wijziging heeft gesynchroniseerd, kan de deelnemer het project niet meer openen en wordt het uit hun lijst Shared Projects verwijderd.

Om het delen van het project met iedereen te stoppen, kiest u de optie om het delen te stoppen. Nadat iCloud de wijziging heeft gesynchroniseerd, kan geen enkele deelnemer het gedeelde project meer openen.

Delen stoppen

Opmerkingen

Eenrichtingsdelen

QuickPlanX biedt eenrichtingsprojectdelen. Alleen de projecteigenaar kan het plan bewerken; genodigden kunnen het bekijken. QuickPlanX ondersteunt niet dat meerdere personen hetzelfde plan tegelijkertijd vanaf verschillende apparaten bewerken. Zie voor de redenering achter dit ontwerp:

iCloud-gebaseerde synchronisatie

QuickPlanX slaat projecten op in de iCloud-database van Apple en gebruikt CloudKit voor delen. iCloud bepaalt wanneer gegevens worden geüpload en gedownload tussen de servers van Apple en elk apparaat.

QuickPlanX dient projectwijzigingen in bij iCloud en ontvangt updates daarvan, maar bepaalt niet wanneer die overdrachten plaatsvinden. Normaal gesproken maakt de eigenaar een wijziging en zien de genodigden deze nadat iCloud heeft gesynchroniseerd. Niemand hoeft een bijgewerkt projectbestand te versturen.

Als een netwerk-, Apple ID- of systeemserviceprobleem de iCloud-synchronisatie verstoort, heeft QuickPlanX beperkte controle over het onderliggende proces.

Synchronisatielogboek

QuickPlanX biedt een Synchronisatielogboek om synchronisatieproblemen te onderzoeken.

Synchronisatielogboek

Het Synchronisatielogboek registreert de synchronisatiegebeurtenissen die QuickPlanX op het huidige apparaat waarneemt, zoals wanneer het een lokale wijziging indient of een update van iCloud ontvangt. Het vergelijken van logboeken van twee apparaten kan aantonen of een apparaat een wijziging heeft ingediend en of het andere apparaat deze heeft ontvangen.

Het Synchronisatielogboek toont alleen wat QuickPlanX kan waarnemen. Het is geen logboek van de iCloud-servers van Apple en kan niet tonen wat er binnen iCloud gebeurt.

QuickPlanX dient projectgegevens in en ontvangt ze. iCloud beheert opslag, delen en levering tussen apparaten.